Текст
Дұрыс тамақтану адам өмірінде үлкен рөл атқарады. Дұрыс тамақтану – адам денсаулығының кепілі. Адамға тамақ өмір сүру үшін ғана қажет емес. Тамақ адамның өсуі, дамуы және өнімділігі үшін қажет. Тағам ағзаға тұрақты энергия көзі және құрылыс материалдары ретінде қажет.
Азық-түлікпен адам барлық қоректік заттарды қажетті мөлшерде және комбинацияда алуы керек. Салауатты тамақтану – салауатты өмір салтының негізгі бөліктерінің бірі. Теңгерімсіз және сапасыз тамақтану денені тоздырады, бұл адам денсаулығына әсер ететіні сөзсіз. Сондықтан біздің тағамда денемізді құрайтын барлық заттар болуы керек: ақуыздар, көмірсулар, витаминдер, минералды тұздар және әрине су. Олардың қабылдауы, жұмсалуы және синтезі әрқашан тепе-теңдікте болуы керек. Адамның дұрыс тамақтануы денсаулықты сақтайды және денсаулыққа орны толмас зиян келтіреді.
Адам ағзасында заттардың, жасушалардың жойылу процесімен бірге жаңалары пайда болады. Жаңаларын жасау үшін материал - біз жейтін тағам. Тамақтану жеткіліксіз болған кезде ағза қоректік заттардың қолда бар қорын пайдаланады, бұл дененің әлсіреуіне, ағзаның ауруларға қарсы тұра алмауы мен арықтауына әкеледі. Керісінше, ағзаның жеуге уақыты жоқ калориялардың артық түсуі адам ағзасында май түрінде жиналады. Бұл өз кезегінде семіздікке және онымен байланысты ауруларға әкеледі.
Дұрыс тамақтану үшін қандай пішін мен мөлшерде жеу керектігін білу ғана емес, диетаны сақтау өте маңызды. Тамақтану уақыты ең жоғары сағаттарда дене қажетті қоректік заттарды алатындай етіп бөлінуі керек. Теңгерімді тамақтану ас қорыту органдарының ырғақты жұмысының кілті болып табылады. Таңертең түнгі тынығудан кейін ас қорыту аппараты жақсы жағдайда және тағамды сіңіруге дайын. Диетологтар мен диетологтар таңғы асты елемеуге кеңес береді. Таңғы ас толық және қанағаттанарлық болуы керек. Керісінше, кешкі ас жеңіл және аз калориялы.
Қорытынды жасайық: дұрыс тамақтану дегеніміз не: -Азық-түлік әртүрлі және қоректік болуы керек. -Тамақтанудағы модерация. Тойып жеуге емес, аздап жегісі келіп дастарханнан тұруға дағдыланыңыз. Артық жегенше, аз жеген жақсы. -Күнделікті тәртіпті сақтаңыз. Бір уақытта тамақтану денені белгілі бір ырғаққа тәртіпке келтіріп, дағдыландырады және тәбеттің ашылуына ықпал етеді. Нәтижесінде тағамның жақсы қорытылуы мен ассимиляциясы, демек, бүкіл ағзаның жақсы жұмыс істеуі үшін жағдай жасалады.